Wegwerpplastic, ook wel eenmalig plastic of Single Use Plastics (SUP) genoemd, is de belangrijkste oorzaak van de plasticsoep. Deze producten worden, zoals de naam al zegt, eenmalig of voor een korte tijd gebruikt voordat ze worden weggegooid. Dit plastic afval heeft een enorme impact op het milieu en onze gezondheid wereldwijd.

De 10 meest voorkomende plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik op Europese stranden vertegenwoordigen 43% van al het zwerfvuil op zee in de EU.

De Europese Unie wil daarom wegwerpplastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Hier is een richtlijn voor gemaakt: de Europese Single Use Plastic richtlijn, de SUP-richtlijn. (EU 2019/904)

De SUP-richtlijn gaat over de 10 plastic producten die het meest worden gevonden op de Europese stranden:

  1. Drankverpakkingen (inclusief dopjes en deksels)
  2. Filters van sigaretten 
  3. Wattenstaafjes
  4. Zakjes en wikkels
  5. Hygiëneproducten zoals vochtige doekjes en maandverband
  6. Lichtgewicht draagtassen
  7. Bestek, borden, roerstaafjes en rietjes
  8. Bekers voor dranken
  9. Ballonnen en ballonnenstokjes
  10. Verpakkingen voor take-away voedingsmiddelen.

De EU-regels zijn bedoeld om de impact van bepaalde plastic producten op het milieu, met name het mariene milieu, en op de menselijke gezondheid te voorkomen en te verminderen.

Ze zijn ook bedoeld om de overgang naar een circulaire economie met innovatieve en duurzame bedrijfsmodellen, producten en materialen te bevorderen. 

De SUP-richtlijn bestaat uit een aantal maatregelen. Sommige producten worden verboden, anderen mogen niet meer gratis verstrekt worden en op sommige producten moet een speciale markering komen. De Europese Unie en de lidstaten voeren deze de komende jaren in fases in. De maatregelen die op korte termijn gaan spelen en die directe gevolgen hebben voor het Mediq assortiment:

1. Verbod: vanaf 3 juli aanstaande mogen bepaalde plastic producten niet meer op de markt worden gebracht door producenten of importeurs.

2. Markering: met ingang van 3 juli 2021 moet op een aantal producten een verplichte markering staan, die aangeeft of het product van plastic is gemaakt of plastic bevat.

3. Uitgebreide producenten verantwoordelijkheid en inzamelingsdoelstellingen: Vanaf 2023 worden producenten verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal eenmalige plastic verpakkingen en zijn er doelstellingen ten behoeve van inzameling en gerecycled materiaal.

Heeft u vragen over de SUP-richtlijn en wat dit betekent voor u, bekijk onze folder

Meer informatie over de SUP-richtlijn leest u op de website van de Rijksoverheid.