Infecties bedreigen gezondheid

Eén op de 14 patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen loopt een infectie op. Bovendien is het aantal klinische opnamen voor infectieziekten in de periode 2003-2010 gestegen met 40% voor mannen en 46% voor vrouwen. Het aantal dagopnamen voor infectieziekten is in de periode 1995-2010 voor zowel mannen als vrouwen met een factor 2,5 toegenomen*. Jaarlijks is dit goed voor een kostenpost van 140 miljoen euro. Door een betere handhygiëne na te streven, kan er flink op deze kosten bespaard worden. 15 tot 30 procent van de ziekenhuisinfecties kunnen voorkomen worden door betere handhygiëne**. De opkomst van resistente micro-organismen maakt de situatie extra zorgwekkend.

Overdracht van ziekteverwekkers

Goede handhygiëne is de belangrijkste maatregel om kruisbesmetting te voorkomen. De overdracht van ziekteverwekkers vindt plaats zowel direct als indirect plaats. De overdracht kan direct via mensen en indirect via materialen en via de werkomgeving plaatsvinden. Ziekte verwekkers verspreiden zich op verschillende manieren. Via lucht zoals bij hoesten. Via medische hulpmiddelen zoals otoscopen, reflexhamers of stethoscopen. Maar ook via contactpunten zoals deurklinken en wc brillen. Ook afval (gebruikte naalden of verbandgazen) is een belangrijke bron voor overdracht van ziekteverwekkers. De essentie van infectiepreventie is het voorkomen van overdracht van ziekteverwekkers en het minimaliseren van de kans op kruisbesmetting.

Infectiepreventie en uw praktijk

Ook in de huisartsenpraktijk komen er steeds meer resistente micro-organismen voor. Bedenkt u zich eens hoe vaak u zelf te maken heeft met griep, MRSA, Noro, waterpokken, mazelen of een ‘koortslip’. Op al deze momenten is het van essentieel belang dat u ervoor zorgt dat een protocol meer is dan een theoretisch voorschrift. Door het protocol in de praktijk te brengen en echt tot een gewoonte te maken, maakt u het verschil. U en uw collega’s vormen een belangrijke factor in het voorkomen van de verspreiding van ziekteverwekkers.