Screening op atriumfibrilleren

Goede monitoring en behandeling van hypertensie begint met een goede spreekkamer bloeddrukmeting. Het palperen van de pols is in veel praktijken nog steeds de standaard wanneer het gaat om screening van atriumfibrilleren. Zelfs als polspalpatie wordt uitgevoerd door een ervaren praktijkondersteuner blijkt dat deze methode het moet afleggen tegen bloeddrukmeters met Afib-technologie. Daarbij komt dat er in de praktijk niet altijd tijd is om de pols te palperen en het wordt soms vanwege drukte van het spreekuur vergeten. Oplossing is screening op atriumfibrilleren, automatisch geïntegreerd in iedere bloeddrukmeting. Hierdoor draagt u positief bij aan de kans om patiënten met atriumfibrilleren op te sporen binnen uw praktijk.

 

Hoe werkt de meting in de praktijk?

Meting in de praktijk

Bloeddrukmeters met AFIB technologie: met één druk op de knop automatisch en betrouwbaar meten volgens de ESH- & NHG-richtlijnen.

 

Hoe werkt AFIB technologie

De bloeddrukmeter heeft een ingebouwd systeem om atriumfibrilleren (boezemfibrilleren) te ontdekken. Dit middel is wetenschappelijk onderzocht waarbij is aangetoond dat de AFIB technologie atriumfibrilleren met een zeer grote mate van nauwkeurigheid kan opsporen. Het voordeel is dat het apparaat tijdens de bloeddrukmetingen controleert op het wel of niet hebben van atriumfibrilleren en dus geen enkele extra inspanning of handeling kost.
De technologie identificeert en registreert onregelmatigheden in de hartslag, op de volgende wijze:

  • De gemiddelde interval tijd (T) van de hartslag invallen is berekend
  • Elke hartslag met een interval dat >25% afwijkt is verwijderd (om te het effect van ‘vroegtijdige hartslag’ te verminderen
  • De overgebleven tijdsintervallen worden gebruikt om de onregelmatigheidsindex te berekenen (SD/mean)

Hoe werkt AFIB