Een goede bijdrage aan uw accreditatie: de koude keten

Voor accreditatie moet de praktijk beschikken over een werkend systeem voor de borging van de koude keten. Dit systeem moet minimaal de beschikbaarheid van opslagfaciliteiten, bewaking van opslagcondities en te nemen maatregelen bij het niet voldoen aan opslagcondities omvatten. Mediq biedt u een assortiment medicijnkoelkasten waarmee u perfect aan deze eisen kunt voldoen.

Veilige opslag en koeling van medicijnen en vaccins

Omdat de patiëntveiligheid voorop staat bij het bewaren van uw medicijnen en vaccins is een medicijnkoelkast van groot belang. Op die manier zorgt u ervoor dat uw medicijnen en vaccins op de goede manier en op de juiste temperatuur worden bewaard. Het RIVM schrijft voor dat medicijnen en vaccins in het donker bewaard moeten worden op een temperatuur tussen +2 graden en +8 graden. Voor de hele weg van productie tot toediening geldt dat de koude keten in tact gehouden wordt. Concreet betekent het dat medicijnen en vaccins al die tijd op temperatuur gehouden moeten worden. Daarmee voorkomt u dat uw medicijnen en vaccins onbruikbaar worden en een gevaar vormen voor uw patiënten.

Waarom kiezen voor een betrouwbare medicijnkoelkast?

Bij het bewaren van medicijnen en vaccins kan de juiste temperatuur, en dus een betrouwbare koelkast, van levensbelang zijn. Er is een aantal redenen om te kiezen voor een professionele medicijnkoelkast in plaats van een keukenkoelkast:

  • Constante temperatuur

Een keukenkoelkast heeft niet overal gegarandeerd dezelfde temperatuur, tegen de achterwand kan het koeler zijn dan voorin. In een medicijnkoelkast is de temperatuur wel overal gelijk. Medicijnkoelkasten kunnen uitgevoerd worden met een temperatuurrecorder die het verloop van de temperatuur continu bijhoudt en print op weekschijven.

  • Nauwkeurig instelbare temperatuur 

Bij een medicijnkoelkast kan de gewenste minimum- en maximumtemperatuur zeer nauwkeurig ingesteld worden.

  • Alarmsysteem en registratiesysteem 

Een medicijnkoelkast is uitgerust met een akoestisch en optisch alarmsysteem dat afgaat wanneer de temperatuur buiten de ingestelde range dreigt te komen. Bijvoorbeeld door een stroomstoring of technisch mankement. Het alarmsysteem gaat gepaard met een registratiesysteem. Dat houdt de hoogste, de laagste en de gemiddelde temperatuur bij, alsmede de duur van het alarm.

DIN 58345 norm voor medicijnkoelkasten

In Nederland wordt bij medicijnkoelkasten uitgegaan van de Duitse norm DIN 58345. De belangrijkste DIN 58345 bepalingen zijn:

  • Bedrijfstemperatuur van de koelkast: +2 tot +8 graden bij een omgevingstemperatuur van +10 tot +35 graden.
  • Akoestisch en optisch alarm zodra de temperatuur lager wordt dan +2 graden of hoger dan +8 graden. Het akoestisch alarm moet onderdrukt kunnen worden.
  • Bij stroomuitval moet minimaal 12 uur lang een geluidssignaal worden gegeven. Onderdrukking van dit signaal moet mogelijk zijn. Ook moet duidelijk zijn hoe lang het - in geval van een stroomstoring - bij een omgevingstemperatuur van +25 graden duurt voordat de binnentemperatuur van +5 graden is opgelopen naar +10 graden (de zogenaamde hold over tijd).
  • De koelkast moet zo zijn uitgevoerd dat desgewenst, ter controle van de bedrijfstemperatuur, het temperatuurverloop geregistreerd kan worden.
  • De planken en laden moeten makkelijk uitneembaar zijn zonder risico van verwonding.
  • De koelkast moet makkelijk kunnen worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Binnen- en buitenzijde moeten bestand zijn tegen water, schoonmaak- en desinfecteermiddelen. Ook moet het materiaal beschermd zijn tegen corrosie.
  • Afsluitbare deur zodat onbevoegden de medicijnkoelkast niet kunnen openen.
  • Maximaal 60 dBA geluidsemissie.