Anticonceptiezorg

Sinds 1 september 2014 mogen naast huisartsen en gynaecologen ook verloskundigen spiraaltjes of IUD’s (Intra Uterine Devices) voorschrijven en plaatsen. Anticonceptiezorg is een logisch vervolg op de zorg en voorlichting die u als verloskundige biedt. Het stelt u nog beter in staat om invulling te geven aan uw rol als verantwoordelijke voor moeder en kind. Door anticonceptiezorg aan te bieden kunt u zelfstandig meer uitgebreide en kwalitatief goede eerstelijns zorg bieden, ook na de kraamperiode.

Bekwaam worden

Om IUD’s te kunnen voorschrijven en plaatsen in de eerstelijns verloskundige praktijk dient er aan voorwaarden te worden voldaan. Bekwaam worden in de anticonceptiezorg en in IUD plaatsingen kan op verschillende manieren:

  • Het KNOV-standpunt ‘Anticonceptie’ en de bijbehorende praktijkkaart bestuderen. Dat is gebaseerd op de NHG-standaard en bevat alle aanbevelingen waarmee u aan de slag kunt. De praktijkkaart geeft een schematisch beeld van de anamnese en het advies over anticonceptie bij verschillende mogelijkheden van anticonceptie.
  • De e-learning Anticonceptiezorg van het KNOV volgen.
  • Bijscholing volgen voor het plaatsen van een IUD. Mediq Medeco werkt samen met verschillende IUD-bijscholingen.
  • Bekijken van het implementatiepakket dat door de KNOV ontwikkeld is om u op weg te helpen met het voorschrijven van de anticonceptiepil en het IUD.

IUD in uw praktijk

Steeds meer verloskundigen hebben zich daadwerkelijk laten scholen om IUD’s voor te schrijven en te plaatsen. Zij ervaren dat vrouwen het plaatsen van een spiraaltje graag aan hen overlaten vanwege de vertrouwensrelatie die tijdens de zwangerschapsperiode is opgebouwd. Mediq Medeco heeft een uitgebreid aanbod van hulpmiddelen en instrumenten op het gebied van IUD. Uiteraard adviseert Mediq Medeco u graag over de selectie en het gebruik van de benodigde producten. Voor iedere verloskundige praktijk die persoonlijke en betrokken zorg wil aanbieden, biedt Mediq Medeco totaaloplossingen aan; van IUD hulpmiddelen en instrumenten tot complete inrichtingen van de behandelkamer.

Uw voordelen op een rij

  • Keuze uit de beste hulpmiddelen en instrumenten voor de plaatsing van een IUD
  • Hulp bij de selectie van de voor u geschikte producten
  • Verwijzing naar interessante informatie over IUD
  • Advies en ondersteuning bij de bedrijfsvoering en –inrichting van uw praktijk
  • Persoonlijk advies, actuele informatie en relevante downloads

Downloads